Utgivelser

Robert Burns: Songar og dikt på telemål

Robert Burns (1759–1796), Skottland sin nasjonalskald, skapte songar og dikt som ikkje berre har vorte ein del av den skotske folkesjela, men som òg har vore med og forma den. Men Burns skreiv på dialekt, og dialekt i originalen krev òg dialekt i gjendiktinga. Denne samlinga freistar å flytte eit knippe av desse tekstane over i det språklege landskapet i Vest-Telemark, i håp om at dei, slik som originalane, kan finne seg til rette blant folkedikting og folkeviser. Boka er ei parallellutgåve, med dei norske og dei skotske tekstane side om side, og inneheld m.a. det burleske langdiktet «Tam o’ Shanter», eller «Tor frå hei’».

2020 / Nynorsk / Engelsk / Format: 13 x 20,5 cm / Sidetall: 88 / Heftet / ISBN: 978-82-999818-4-2

Jane Austen: Sanditon og Lady Susan

Sanditon og Lady Susan er begge uavsluttede verk fra Jane Austen, et av de største navnene i britisk litteratur. Sanditon, som Austen arbeidet på ved sin død i 1817, er den velopplagte begynnelsen på en fortelling om turismens fremvekst i en badeby på kysten av sør-England, og om spekulasjon og menneskelig dårskap, sett i lys av Austens rammende ironi. Lady Susan, skrevet flere år tidligere, er en brevroman om en av Austens skarpest tegnede skikkelser, en kvinne som hensynsløst frir rommet sitt i en ellers mannsdominert verden. Bøkene gir et unikt innblikk i Austens skriveverksted, og vil gi nye og spennende perspektiver på et forfatterskap som stadig fortsetter å fascinere lesere og filmseere verden over. Begge romanene foreligger her for første gang på norsk, oversatt og med etterord og noter av Peter Fjågesund, og rikt illustrert med originale, tidstypiske silhuetter av Borghild Telnes.

2019 / Bokmål / Format: 17,5 x 24,5cm / Sidetall: 177 / Innbundet / ISBN: 978-82-999818-3-5

Jomfru Morgonsoli og andre eventyr, etter oppskrifter av Moltke Moe

Sommaren 1878 samla den nitten år gamle Moltke Moe inn 36 eventyr frå Flatdal i Seljord, dei fleste frå den 84 år gamle Kjersti Eivindsdotter Haugland. I 1929 blei 24 av desse eventyra samla og utgjevne, på tradisjonell seljorddialekt, av Norsk Folkeminnelag. Denne utgåva har i snart hundre år vore ute av prent samstundes som ho i praksis berre var leseleg for eit fåtal lesarar. Eventyra er for det meste såkalla undereventyr, nedskrivne i ein munnleg, dialogbasert form som eignar seg godt for høgtlesing. I denne nyutgåva er det gjort ei forsiktig modernisering av språket. I tillegg er det laga ei liste over dialektord som kan vere krevjande å forstå. Boka har fått eit etterord av professor Olav Solberg, og Ånond Versto har illustrert samlinga med ti originale strekteikningar. Smussomslaget på utgåva er òg eit originalt tresnitt av Versto, trykt på Heidelberg-pressa til bestefaren, Terje Grøstad. Boka vann i 2017 andreplassen i kategorien «Skjønnlitteratur, illustrert bok» i Grafill si kåring av «Årets vakreste bøker» 

2016 / Nynorsk / Format: 17,7 x 24,5cm / Sidetal: 91 / Innbunden m/smussomslag / ISBN: 978-82-999818-2-8

Jack London: To hundenoveller

Få forfattere har skrevet om hunder, og om forholdet mellom hund og menneske, med større innlevelse og intensitet enn Jack London, og romanen Når villdyret våkner (1903), fra gullgravermiljøet i Yukon, er sannsynligvis en av de mest leste amerikanske romaner overhodet. Likevel nådde kanskje London aller høyest innen kortprosasjangeren, og han ga til sammen ut tre novellesamlinger. Her foreligger en nyoversettelse ved Peter Fjågesund av to av hans mest besettende hundenoveller, «Bâtard» og «Å tenne et bål», sistnevnte av mange regnet som den beste novellen i amerikansk litteratur. Boken er vakkert illustrert med tregravyrer av Borghild Telnes.

2015 / Bokmål / Format: 12,5 x 17,5cm / Sidetall: 61 / Innbundet / ISBN: 978-82-999818-1-1

Peter Fjågesund: Tårnet, gutten og lammet

2014 / Bokmål / Format: / Sidetall: / Heftet


%d bloggere liker dette: